RSS

Gitar Nasıl Çalınır ?

14 May

Evet arkadaşlar öncelikle ilk yazımda hepinize merhaba diyerek hızlı bir giriş yapıp gitara ilk kez başlayan arkadaşlarım için önemli bilgiler vereceğim.E haydi başlayalım hemen..

Öncelikle sizlerin de görebildiği gibi elinizin altında 6 adet tel bulunmaktadır. Bu tellerimizin notalarını öğrenmekle başlamalısınız öncelikli olarak çünkü bütün sistem bunların üstüne kurulu. En üst telden başlayacak olursak ;

1.tel     Mi  =  E
2. tel    La  = A
3.tel     Re  = D
4.tel     Sol  = G
5.tel     Si  = B
6.tel     Mi = E

olarak notalandırılmıştır.Zaten şöyle birkaç kez tekrar ederseniz  şiir gibidir MiLaReSolSiMi …

İlk adımımızı attıktan sonra akor basarak şarkılarımızı çalacağımız için ikinci adım olarak sizlere gitardaki temel akorları göstereceğim.

Az önce yukarı notaların yanlarına yazmış olduğum harfler bu notaların gitar camiasındaki kodlandırılmasıdır.Bu kısaltmaları öğrenmeden çalmanız biraz zor. O yüzden hemen bunları anlatmaya başlayayım

–Temel Akorlar –

AM ( La Minör )

La minör akoru La, Mi ve Do notalarından oluşur.Bu akora basmak için ;
işaret parmağımız  2.telin 1.perdesine, orta parmağımız  3.telin 2. perdesine , yüzük parmağımız da 4.telin 2. perdesine basar.

Bu hüzün saçan notamızın neşeli kardeşi olan A ( La Majör ) akorumuzu basmak içinse işaret parmağımız kaldırır onun yerine serçe parmağımızı 5.telin 2.perdesine basarız.

E ( Mi Majör )

Mi Minör akoru Mi, Si ve Sol Diyez notalarından oluşur.Bu akora basmak için yapmanız gereken şey çok kolay. Am akorunu basarkenki konumunuzu tekrar alın ve birer basamak yukarıya kaldırın parmaklarınızı.Yani  orta parmağınız üstten 2. telde 2. perdeye, yüzük parmağınız 3.telde 2.perde ve işaret parmağınız 4.telde 1. perdeye basar.

Bu notanın hüzünlü kardeşi olan Em ( Mi Minör)  basmak içinse işaret parmağınızı kaldırmanız yeterlidir.

C ( Do Majör )

Do Majör akoru Do,Mi,Sol ve son olarak tekrar Dol ile desteklememiz ile basılır.İşaret parmağınız 5.telde 1.perdeye,  orta parmağınız üstten 3.telde 2.perdeye ve yüzük parmağınız üstten 2.telde 3.perdeye basar.

D ( Re Majör )

Re Majör akoru Re,La ve Fa Diyez notalarından oluşur.İşaret parmağımız 4.telin 2.perdesine, orta parmağımız 6.telin 2. perdesine ve son olarak da yüzük parmağımız 5.telin 3.perdesine basar.

Bu neşeli kardeşimiz üzüldüğünde Dm ( Re Minör ) haline geçer ve işaret parmağımız 6. telin 1. perdesine, orta parmağımız 4. telin 2.perdesine ve yüzük parmağımız 5.telin 3.perdesine basar.

G ( Sol Majör ) 

Sol Majör akoru Sol, Si ve Re notalarından oluşur. Bu nota genelde 2 farklı parmak kombinasyonunda da basılabiliyor.Sizlere ikisini de söyleyeceğim.Hangisi rahatınıza giderse ona alışın zaten bir süre sonra iki halini de farketmeden basar hale gelmiş olacaksınız..

1.Pozisyon :  Yüzük parmağımız 1.telin 3. perdesine, orta parmağımız 2.telin 2.perdesine ve serçe parmağımız 6.telin 3. perdesine basar.

2.Pozisyon : Orta parmağımız 1.telin 3. perdesine, işaret parmağımız 2.teliln 2.perdesine ve yüzük parmağımız 6.telin 3. perdesine basar.

F ( Fa Majör ) 

Arkadaşlar Fa akoru gitara yeni başlayanlar için basması en zor akordur.Çünkü bareli(işaret parmağınız bir perdeyi perde boyunca kapatır) basmanız zamanla alışabileceğiniz birşey.Temiz bir ses çıkartmak istiyorsanız öncelikli olarak diğer akorlarda uzmanlaşmanızı öneriyorum.Kendinizi hazır hissettiğinizde denemelere başlarsınız.

İşaret parmağınız ile 1.perdenin hepsine basılır, yüzük parmağımız 2.telin 3.perdesine, serçe parmağımız 3.telin 3.perdesine ve orta parmağımız 4.telin 2. perdesine basar.

Ne kadar sık çalışırsanız arkadaşlar o kadar kısa sürede alışırsınız.Merak etmeyin işin bu kısmını atlattıktan sonra belki eğlenmeye, belki hüzünlenmeye,  o an notalardan neyin dökülmesine ihtiyacınız varsa akıp gitmesine rahatca izin verip siz de ruhunuzu istediğiniz gibi dinlendireceksiniz.İyi çalışmalar

About these ads
 

Etiketler: , , ,

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: